جامعه شناسی شخصیت زن ………………………………………………………………………………………..
21
زندگی نامه سیمین دانشور ……………………………………………………………………………………………
23
معرفی سووشون ………………. ……………………………………………………………………………………..
24
معرفی جزیره سرگردانی ……………………………………………………………………………………………
26
فصل سوم (روش تحقیق)
28
روش تحقیق ………………… …………………………………………………………………………………………
29
روش و ابزار جمع آوری اطلاعات ……………………………………………………………….
31
فصل چهارم (یافته ها)
33
خلاصه داستان سووشون ………………………………………………………………………………………….
34
خلاصه داستان جزیره سرگردانی ……………………………………………………………………………….
35
معرفی شخصیت زن از نظر نویستده ………………………………………………………………………..
37
زن و آزادی بیان ……………………………………………………………………………………………………….
39
مسئله زن و جنسیت ………………………………………………………………………………………………….
40
زن و آزادی در روابط اجتماعی …………………………………………………………………………………..
41
خروج از هنجارهای اجتماعی ……………………………………………………………………………………..
41
زن و مشارکت در امور سیاسی …………………………………………………………………………………..
42
رابطه زن و مرد ………………………………………………………………………………………………………..
49
زن و فمنیسم …………………………………………………………………………………………………………….
51
زن̨ سنت و سنت شکنی ……………………………………………………………………………………………
53
زن و اقتصاد ……………………………………………………………………………………………………………..
54
زن و عدم تبعیض ………………………………………………………………………………………………………..
56
اعتراض به مردان …………………………………………………………………………………………………………
56
وضعیت لهجه و گویش ………………………………………………………………………………………………..
59
پوشش و حجاب زنان …………………………………………………………………………………………………..
61
فصل پنجم (نتیجه گیری)
65
نتیجه گیری ……………………………………………………………………………………………………………..
66
منابع و مآخذ ………………………………………………………………………………………………………………
68
چکیده انگلیسی ……………………………………………………………………………………………………….
70
چکیده
موضوع جامعه شناسی شخصیت زن در آثار سیمین دانشور (سووشون و جزیره سرگردانی) است . جامعه شناسی یکی از رشته های علوم اجتماعی است که پدیده های اجتماعی که در جامعه تحول یافته با روش علمی مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد . و مفهوم شخصیت همانند مفهوم انسان در ادبیات به صورت گوناگون مفهوم سازی می شود . الگوی مفهومی ما از شخصیت مبتنی بر دیدگاه جامعه شناختی است . در این تحقیق با استفاده از الگوی جامعه شناسی شخصیت به تحلیل و بررسی شخصیت های زن در سووشون و جزیره سرگردانی پرداخته ایم. زیرا با استفاده از این الگو به راحتی می توانستیم اعمال و شخصیت های زن در این دو رمان را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم .در این پژوهش رمان سووشون و جزیره سرگردانی مسأله سیاست ، آزادی ، استعمار و تبعیض و سرگردانی انسان مدرن ، توسعه ، سنت و … و روایت های این دو رمان در مرکز توجه قرار گرفته است . ضرورت انجام این تحقیق، بررسی و تحلیل شخصیت های زن در سووشون و جزیره سرگردانی و همچنین جامعه شناسی شخصیت های زن در این دو رمان است و چنین نتیجه گیری می شود که زنان توانسته اند شایستگی ها و قابلیت های خود را در عرصه های اجتماعی با زبان و بیان آشکار کنند و پا به پای مردان در تمام عرصه ها و صحنه ها حضور فعال و دخالت خود را نشان بدهند .
واژگان کلیدی : جامعه شناسی، زن، سیمین دانشور، سووشون، جزیره سرگردانی
– مقدمه
در رمان های سیمین دانشور ( از سووشون تا جزیره سرگردانی ) نمودهایی از سنت، فرهنگ، هویت، اخلاق مَرد مَداری و مذهب بازتاب یافته است که مطابق با سرشت این مرز و بوم است و می توان از این ویژگی به جهان بینی نویسنده یاد کرد. وی در رمان هایش با رهیافت ویژه خود، بین سنت و تجدد آشتی برقرار کرده و هرگونه پیشرفت، تجدد، توسعه، فناوری و آگاهی اجتماعی را در صورتی میپذیرد که در تعامل با سنت، مذهب، آیین و فرهنگ ایرانی و اسلامی باشد. نوع نگاه سیمین دانشور به تحولات سیاسی و اجتماعی و توجه او به انسان معاصر ، زمینه ساز تحقیقاتی گسترده درباره آثارش شده است . سووشون و جزیره سرگردانی نیز از رمانهای معروف دانشور هستند که تحقیقاتی – چه به صورت مستقل و چه در کتاب های مربوط به ادبیات داستانی معاصر ایران – پیرامون آنها انجام شده است. از نقدهایی که درباره این رمان ها نوشته شده است و تا حدودی به بافت موقعیت در آن اشاره داشته اند.
در این مجموعه، رمان های دانشور اغلب از نظر عناصر داستان و درونمایه بررسی شده اند انگیزه اصلی این پژوهش، جامعه شناسی شخصیت زن در رمان سووشون و جزیره سرگردانی ، با توجه به نقش زنان در جامعه و انتخاب شخصیت ها وموقعیت آنها در داستان است که غالباً در پژوهشهای پیشین نادیده گرفته شده است. و بر مبنای راهبردهای کارآمد ، به بررسی و تحلیل رمان سووشون و جزیره سرگردانی پرداخته می شود . از آنجا که این پژوهش به مهم ترین بن مایه های رمان نظر خواهد داشت، ابتدا به تحولات سیاسی، اجتماعی و تاریخی ای که رمان در تعامل با آنها شکل گرفته است میپردازد. در بررسیِ تحلیل رمان سووشون و پیوند آن با رمان جزیره سرگردانی ، کوشش میشود نگاه محقق دربار ه موقعیت های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و نیزعواملی که در تولید این رمان مؤثر بوده اند، کشف گردد .
1 – 2 – بیان مساله
واژه ی جامعه شناسی طبق تعریف آگوست کنت، جامعه شناسی علم قوانین کلی پدیده های اجتماعی می باشد که خود حاصل عمل تاریخی و واقعیات اجتماعی پیچیده ای